Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα για την Παγκόσμια μέρα διατροφής


Από τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στο πλανήτη.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών.

Αντίθετα στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμύριων πολιτών.
Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων» , δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειας των ανθρώπων.

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει ταυτόχρονα έναυσμα για να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες μας και το διατροφικό μας μέλλον.

Στο Διαιτολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειου» αντιμετωπίζουμε καθημερινά φαινόμενα ψυχογενούς ανορεξίας, βουλιμίας και ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας. Είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη της τροφής, το βάρος, την εικόνα του σώματος, που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν και στο θάνατο του πάσχοντα.

Προκειμένου να διαπαιδαγωγηθεί ο πληθυσμός του νομού και ειδικότερα οι μαθητές δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης – εκπαίδευσης στα σχολεία ώστε να προάγουμε τη δημόσια υγεία.


Για το Διαιτολογικό τμήμα
Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης

Μαρία Τριγάζη-Γαλογαύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου