Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΑΝ: 25.000 θέσεις εργασίας με την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων

Τη σημασία της επανεκκίνησης των έργων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, στις Βρυξέλλες.


Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Κ. Χατζηδάκης συζήτησε το θέμα της επανεκκίνησης των έργων αυτών με τους Επιτρόπους της Ε.Ε. Χ. Αλμούνια, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, τον Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής, τον Σιμ Κάλας, αρμόδιο για θέματα μεταφορών και τον Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς.
Ειδικότερα στη συνέντευξη ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η κατασκευή των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα έργα να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, υπενθύμισε μάλιστα ότι έχει συναφθεί δάνειο με την ΕΤΕπ, ύψους 650 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι ως το Φεβρουάριο θα πρέπει να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία με τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκκίνηση των έργων.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο νομικό ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται καθημερινή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Task Force για την επίλυσή του.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δίνει μάχη για την απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και για την επανεκκίνηση δημοσίων έργων, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων «Πρόκειται για ένα μαραθώνιο και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να παραδώσουμε έργο. Αυτή είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδα άνω του κοινοτικού μέσου όρου. Σημείωσε ότι ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (60%), το δεύτερο εξάμηνο ανακτήθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι στόχοι του Μνημονίου και η απορρόφηση να φτάσει στο 102%.

Στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Περιφερειών, ο Κ. Χατζηδάκης συζήτησε για τα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται με τις ελληνικές περιφέρειες, καθώς και στη συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Χαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει ήδη υποβάλει αιτήσεις πληρωμών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που καλύπτουν το 87% του στόχου που έχει τεθεί από το Μνημόνιο. «Πρόκειται για τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Γ. Χαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας θα συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά στα έργα πρώτης προτεραιότητας και κυρίως τα 180 έργα που έχουν κατατεθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Επίτροπος διαπίστωσε πρόοδο σε περίπου 100 από αυτά, για περίπου 60 έργα υποστήριξε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για την οριστικοποίησή τους, ενώ για κάποια άλλα θα υπάρξει επαναξιολόγηση .

Επιπλέον διευκρίνισε ότι για τα έργα στα οποία δεν έχει υπάρξει πρόοδος, θα παγώσει η υλοποίησή τους ώστε οι πόροι να ανακατανεμηθούν σε άλλα έργα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι αναμένει μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρξει η τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση των έργων πρώτης προτεραιότητας, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2013 και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.

Για το ίδιο θέμα, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια έως το τέλος Μαρτίου.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων, ο κ. Χαν εξέφρασε την ετοιμότητα και τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει στήριξη ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των έργων και τόνισε ότι μόλις διευκρινιστούν τα νομικά ζητήματα, θα είναι δυνατή η επανεκκίνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.


voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου