Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

'Eκθεση της πανελλήνιας φιλοζωικής ομοσπονδίας για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου Κοζάνης


Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την επίσκεψη της πανελλήνιας φιλοζωικής και περιβαλλοντικής ομοσπονδίας στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου Κοζάνης στις 19 Ιανουαρίου 2013, κοινοποιούμε την σχετική έκθεση, που απεστάλη την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, έπειτα από την επίσκεψη στο κυνοκομείο.


Θέμα: Αναφορά –διερεύνησης καταγγελίας

 Ως μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και ως πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας μετά από τηλεφωνική επαφή με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μπομπολάκη, μου ανατέθηκε η διερεύνηση καταγγελίας σχετικής με τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων στο κυνοκομείο του Δήμου Κοζάνης, όπως επίσης και στο καταφύγιο του Φιλοζωικού σωματείου «Στοργή».

Πράγματι με την αντιπρόεδρο του Φιλ. Ο. Καρδι επισκεφθήκαμε το μεσημέρι του Σαββάτου 19/1/2013 τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού κυνοκομείου, αφού προηγήθηκε τηλεφωνικό ραντεβού 4 περίπου ώρες πριν.
   
Εκεί μας υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος καθαριότητας, κ. Παπαγεωργίου Γιάννης, ο κτηνίατρος του κυνοκομείου κ. Μάρκος Άγγελος, ο προϊστάμενος της δ/σης Περιβάλλοντος κ. Παπαθανασίου Βασίλης και οι δύο υπάλληλοι του Δήμου.
   
Το κυνοκομείο βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Ρωμανέλη» και είναι ίσως το πρώτο στην Ελλάδα που λειτούργησε με τις προδιαγραφές του νέου νόμου περί αδέσποτων ζώων 4039/12, έγινε με μελέτη και τεχνική έκθεση το καλοκαίρι του 2012, πήρε άδεια τον Σεπτέμβρη και ξεκίνησε η λειτουργία του τον Νοέμβρη του 2012.
Υπάρχουν 20 χώροι υποδοχής ζώων διαστάσεων 2,5Χ4 περίπου μέτρα, τα κλουβιά είναι κατασκευασμένα με πλέγμα σε σιδερένια πλαίσια, αλλά δεν υπήρχαν μέσα σε αυτά καταλύματα για όλα τα ζώα, παρά μόνο 3 με συνέπεια αυτά να κοιμούνται στο τσιμεντένιο δάπεδο το οποίο σε πολλά σημεία ήταν υγρό από τις ακαθαρσίες τους.

Κρίναμε το γεγονός αυτό αρνητικό και τονίσαμε ότι πρέπει άμεσα όλα τα ζώα να έχουν κατάλυμα και οι χώροι που διαβιούν να είναι σχολαστικά καθαροί για να αποφεύγονται άλλα προβλήματα υγείας τους.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου μας είπαν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες,  ότι κάθε μέρα γίνεται κάποια προσθετική εργασία, κατασκευάζονται 20 νέοι χώροι στους οποίους θα ρίξουν τσιμέντο με κλίση έτσι ώστε να καθαρίζονται τα κλουβιά με νερό το οποίο θα οδηγείται μέσω αποχέτευσης σε βόθρο.

Την επόμενη μέρα αν και Κυριακή με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι το αυτοκίνητο του Δήμου έφερε 7 νέα σπιτάκια  και 5 «φωλιές» τα οποία τοποθετήθηκαν στα κλουβιά που την προηγούμενη μέρα δεν είχαν.
   
Μετά από συζήτηση με τους υπαλλήλους αλλά και με τον κτηνίατρο του Δήμου κ. Μάρκο Άγγελο, μάθαμε ότι τα ζώα παραμένουν στο καταφύγιο μερικές μόνο ημέρες που είναι απαραίτητες για την αποθεραπεία τους μετά τη στείρωση.
Για περισσότερο διάστημα μένουν τα  ζώα που είναι για θεραπεία ή τα κουτάβια μέχρι να μεγαλώσουν να στειρωθούν και αυτά και να επανατοποθετηθούν.
Τα νέα κλουβιά που κατασκευάζονται θα διευκολύνουν πολύ την εργασία των υπαλλήλων αφού θα πλένονται και δεν θα χρειάζεται να μαζεύονται οι ακαθαρσίες των ζώων. Επίσης μας διαβεβαίωσαν ότι τα ζώα αυλίζονται κατά ομάδες, και σε ώρες που οι υπάλληλοι είναι εκεί.
   
Επισκεφθήκαμε κατόπιν το Δημαρχείο στο οποίο μας παρουσίασαν τα αρχεία αλλά και όλους τους φακέλους του Δήμου που αφορούν τα αδέσποτα ζώα τα οποία χειρίζεται ο Δήμος από το 1994, (μητρώο κάθε ζώου με την φωτογραφία του, τις εξετάσεις, τη στείρωση, τσιπ κλπ., αρχείο επανατοποθέτησης, χάρτης περιοχής Κοζάνης που αναφέρονται τα σημεία επανατοποθέτησης, συμβάσεις υπαλλήλων, εκπαίδευση υπαλλήλων, συμβάσεις κτηνιάτρων, δημοπρασία για προμήθεια 25 τόνων ζωοτροφής).

Μέσα από συζήτηση 2 περίπου ωρών μάθαμε για τον συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος που αφορούν στα αδέσποτα που με λίγα λόγια είναι:

Oι δύο υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με ετήσια σύμβαση έργου, φροντίζουν για την περισυλλογή των αδέσποτων  αρσενικών – θηλυκών σκύλων με ειδικό αυτοκίνητο, οδηγούν τα ζώα σε τρεις κτηνιάτρους με τους οποίους έχει συμβληθεί ο Δήμος, γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος και έλεγχος για ασθένειες, εμβολιάζονται (τους τελευταίους μήνες γίνεται εμβολιασμός και για λύσσα), στειρώνονται, γίνεται η ηλεκτρονική σήμανση,επίσης σημαίνονται με ειδική μελάνη στο αυτί, καταχωρούνται στο μητρώο του Δήμου, φοράνε το ειδικό περιλαίμιο, και οδηγούνται στο κυνοκομείο για αποθεραπεία.
Μετά από ολιγοήμερη παραμονή εκεί επανατοποθετούνται βάσει ενός χάρτη σε περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες και ποτίστρες και πλέον τη φροντίδα τους αναλαμβάνουν φιλόζωοι της περιοχής, στους οποίους ο Δήμος χορηγεί ξηρά τροφή  για τη σίτισή τους.
   
Στη συνάντησή μας με τους εκπροσώπους του Δήμου  διαπιστώσαμε ότι έχουν βάλει στόχο τον περιορισμό των αδέσποτων, διαθέτουν μεγάλα κονδύλια για την επίτευξη του στόχου, αν και όπως όλοι οι Δήμοι έχουν και εκεί τεράστια προβλήματα, και ζήτησαν από εμάς, την Ομοσπονδία αλλά και από όλους τους φιλόζωους συνεργασία για να γίνουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι, με τις παρατηρήσεις μας, τις ιδέες μας αλλά και με υλικό που αφορά στα αδέσποτα ζώα ώστε να προωθηθεί στους δημότες τους η έννοια της φιλοζωίας. Κλείνοντας την διήμερη επαφή επισημάναμε ότι θα επιστρέψουμε σε μερικούς μήνες, ώστε να δούμε και πάλι το καταφύγιο ολοκληρωμένο και την πλήρη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων.
   
Σε συνάντηση που ακολούθησε με το φιλοζωικό σωματείο «Αγγίζω», διαπιστώσαμε με χαρά ότι η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ανθρώπους με πολλή όρεξη για δουλειά,  παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτοί, όπως η έλλειψη οικονομικών πόρων, χώρου, μέσου μεταφοράς ζώων, προβλήματα δηλαδή που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα αδέσποτα ζώα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες η διάθεση για προσφορά είναι μεγαλύτερη και το αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθουν σ’ επαφή και πάλι με τον Δήμο για να τους παραχωρηθεί χώρος δίπλα στο κυνοκομείο  (όπως έχουν ήδη δεσμευτεί οι εκπρόσωποι του Δήμου) ώστε να φροντίζουν τα ζώα που έχουν αναλάβει, αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση σκύλων σε υιοθεσία.
   
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή συνάντηση με τον κ. Λιάνα εκπρόσωπο του σωματείου «Στοργή» και επίσκεψη στο καταφύγιό του, όπου φιλοξενούνται 250 περίπου σκύλοι, αν και είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα   για την  επίσκεψή μας στην Κοζάνη.

Τις επόμενες εβδομάδες στόχος είναι η συνάντηση με τον κ.Λιάνα ,ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που διαμένουν εκεί.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Θάνου Εύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου