O Σεπτέμβριος είναι ένας επικίνδυνος μήνας. Πριν από πέντε χρόνια κατέρρευσε η Lehman Brothers πήγε κοιλιά προς τα πάνω. Δώδεκα μήνες νωρίτερα υπήρχε το σκάνδαλο της Northern Rock.
Η Μαύρη Τετάρτη το Σεπτέμβριο του 1992 κατέληξε στην αποχώρηση της Βρετανίας από το μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, και η λίρα άφησε το χρυσό πρότυπο το Σεπτέμβριο του 1931.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις ο Σεπτέμβριος 2013 θα είναι επίσης ένας ενδιαφέρων μήνας. Υπάρχουν πέντε πιθανά σημεία ανάφλεξης: η Συρία , η σύνοδος κορυφής της G20 , οι αναδυόμενες αγορές, η συνεδρίαση της Federal Reserve και οι γερμανικές εκλογές. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.
Ας ξεκινήσουμε με τη Συρία. Η Συρία δεν είναι παραγωγός πετρελαίου και θα υπάρχει επίδραση στις προμήθειες πετρελαίου μόνο εάν το Ιράν προσπαθήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Αυτό φαίνεται απίθανο. Αλλά οι αγορές αρκετά συχνά αγνοούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Κάθε υπόνεια πολεμικής σύγκρουσης στέλνει τις τιμές στα ύψη και σύμφωνα με την Capital Economics αν το πετρέλεαιο φτάσει τα 150 δολάρια θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η επίδραση στην ψυχολογία όμως είναι αδύνατο να μετρηθεί. Δεν φαίνεται να υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην 'εμπιστοσύνη' από την πολύ πιο εκτεταμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτό ήταν πριν από την κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη θα μπορούσε να πάρει πραγματικά δυσάρεστη τροπή αν Βλαντιμίρ Πούτιν ασκήσει κριτική σχετικά με πολιτική των ΗΠΑ προς τη Συρία , και λάβει και την υποστήριξη από την Κίνα. Οι πιθανότητες μιας μεγάλης διπλωματικής ρίξης είναι υψηλές , οπότε αναμένουμε τις αγορές να ανταποκριθούν αναλόγως αν γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στις πιο ευάλωτες οικονομίες και στις αναδυόμενες αγορές , οι οποίες έχουν ήδη δει απότομη πτώση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.
Από όλες τις πιθανές παγίδες του Σεπτεμβρίου, οι αποφάσεις πολιτικής της Fed είναι το πλέο ανησυχητικό για τις αγορές. Πριν από ένα χρόνο δεν θα ίσχυε αυτό αφού οι ειδικοί θα είχαν θέσει τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς οι φόβοι της διάλυσης του ευρώ έχουν ξεθωριάσει. Όμως, η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι εύθραυστη και η ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα δείχνει ότι η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει. Μια πιο σκληρή προσέγγιση για τις υπερχρεωμένες χώρες από τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν θα ήταν χρήσιμη.
Η δράση της Fed είναι πιθανό να είναι μέτριας έντασης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν προτίθεται να σταματήσει την τόνωση της οικονομίας, απλώς να μειώσει το ποσό της στήριξης που παρέχει.
Ο Ben Bernanke, ο πρόεδρος της Fed έχει υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στάση με όσους φαίνονται εθισμένοι στην πολιτική τόνωσης. Έχει καταστήσει σαφές επίσης τι σκοπεύει να κάνει και πότε θα το κάνει. Έχει καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος δεν αναμένει οι αγορές να σταθούν στα πόδια τους εν μία νυκτί. Ακόμα κι έτσι όμως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι κεντρικές τράπεζες ακόμα πειραματίζονται, και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν θα υπάρξουν επικίνδυνες παρενέργειες. Μετά το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει σε πολλούς τομείς.
banksnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου