Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Σημειώσεις ενός Κοζανίτη (65):Παραμονή πρωτοχρονιάς στην Κοζάνη πριν 64 χρόνια

Του Γιάννη Κορκά

Χορωδία της τοπικής εφορείας Προσκόπων Κοζάνης με επικεφαλής το Γιάννη Κορκά, την παραμονή της πρωτοχρονιάς του ανατέλλοντος έτους 1951, έψαλλαν τα κάλαντα,

«Σούρβα τα λέμε στην Κοζάνη τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς» στο κέντρο της πόλεως και στα καταστήματα της Κοζάνης για να μαζέψουν χρήματα , τα οποία προορίζονταν για τους φτωχούς και ήσαν πάρα πολλοί τότε , οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην Κοζάνη από τα χωριά τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.Μερικοί φιλοξενούνταν στα Τόλ – Tol ( Μετάλλινη κυλινδρική κατασκευή που στεγάζει ένα χώρο). Ήσαν τοποθετημένα σε πλατείες και ελεύθερους χώρους , όπου έμεινα πληγέντες από τον εμφύλιο, και τότε η Κοζάνη είχε πολλούς τέτοιους χώρους, το τσιμέντο δυστυχώς τους εξαφάνισε. Οι πρόσκοποι είχαν αναλάβει την προστασία και τη φροντίδα τους .

Η Δεκαετία 1940-1950, ήταν μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδος και ο λαός της Ελλάδος υπέφερε πάρα πολλά, από πολέμους, κατοχή, πείνα και άλλα.

Τη φωτογραφία που δημοσιεύω , αναγράφω τα ονόματα των προσκόπων της χορωδίας που έψαλλαν τα κάλαντα. Επίσης περιγράφω και τη διαδρομή του καθενός στη μετέπειτα ζωή τους , δεδομένου ότι τότε ήμασταν μαθητές του Γυμνασίου και έκρινα ότι με την περιγραφή θα τιμήσω τους συμπατριώτες μου και μάλιστα μετά από 64 χρόνια , προ ημίσεως και πλέον αιώνος, και που αφορά μια περίοδο της ιστορίας της Κοζάνης.

Από αριστερά πίσω σειρά, Όρθιοι, επάνω στα παγκάκια κεντρικής της πλατείας, όπου είναι τραβηγμένη η φωτογραφία. Τάκης Στογιάννης, Δάσκαλος, Μάκης Ιωαννίδης, υπάλληλος Δ.Ε.Η., Γεώργιος Κουντουράς, Δ/ντής Τραπέζης, στην Κατερίνη, πέθανε φέτος , 2014. Ένας μικρός που φαίνεται λίγο, δεν τον θυμάμαι. Τάκης Κουρούς , Οδοντογιατρός, Βασίλης Χαδιώς, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κοζάνης, πέθανε σε πολύ νέα ηλικία 25 ετών από καρκίνο.

Β΄. Σειρά όρθιοι, Μάκης Κουντουράς,με τον κουμπαρά, δημόσιος υπάλληλος, πέθανε φέτος 2014,. Βαϊτσόπουλος Δ. από τα Σέρβια , πήγε στην ΑμερικήΑντωνιάδης Γιάννης  από το Βελβεντό , πήγε στην Αμερική. ο Γιάννης Κορκάς με τον κουμπαρά,πίσω του, ο Κώστας Τσουμής, επιχειρηματίας, δίπλα ο Χρήστος Τερπάνης, Δ. υπάλληλος, αείμνηστος από πολλά χρόνια. Φασνάκης στοιχεία άλλα δεν έχω . Λώλης Χρήστος , διακεκριμένος καρδιοχειρουργός μένει στην Αθήνα. Παντούλης Νίκος , τεχνικός, αείμνηστος. Διάφας Θεόφιλος, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία,διετέλεσε Γυμναστής στο πανεπιστήμιο της Θράκης , πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’50, και φίλος μου. Μπουντιούκος Λάζαρος, Δ/ντής μεγάλης εταιρείας, στην Αυστραλία, τον είχα συναντήσει στη Μελβούρνη της Αυστραλίαςτο 1993 και 95. Πέθανε πέρυσι, 2013, φίλος μου. Κώστας Θωμόπουλος , Δικηγόρος έμεινε στην Αθήνα, πέθανε προ ετών, φίλος μου.

Καθήμενοι μπροστά. Φάκας Πλάτων , τεχνικός-Δ.Ε.Η, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κοζάνης 1955-1963 και στη συνέχεια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης,έμεινε Θεσσαλονίκη,πέθανε προ ετών. Ιωαννίδης Χρόνης, τεχνικός, στέλεχος του Ο.Τ.Ε. στην Αθήνα. Γεώργιος Πήττας , πολιτικός μηχανικός, σπούδασε στο Γκράτς της Αυστρίαςκαι Δ/ντής των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πέθανε προ ετών. Φίλος μου. Ζήσης Πίτσης , στέλεχος του ΚΤΕΥΛ Κοζάνης. Πάρις Ξεπουλιάς, γιατρός μαιευτήρας, καθηγητής στο ΑΠΘ, φίλος μου.

Αυτούς που δεν θυμάμαι ,παρακαλώ όσοι τους γνωρίζουν να με ενημερώσουν για να συμπληρώσω το κείμενο και να τους δώσω φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου