Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία για το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, η πρώτη συνεδρία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Το ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του», στην αίθουσα του Κοβεντάρειου κτηρίου της Κοζάνης.


Αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ιδιωματικού Θεάτρου στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη δράση η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Θεατροδρομίου Κοζάνης αποσκοπεί, μεταξύ των άλλων, στην αναγνώριση και στη διάδοση του Ιδιωματικού Θεάτρου, στην επικοινωνία των ανά την Ελλάδα θιάσων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, που ασχολούνται με αυτό, καθώς και στην εκκίνηση των διαδικασιών ώστε το Ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Στη συνεδρίαση της Παρασκευής εισηγήθηκαν οι εκπρόσωποι των θεατρικών ομάδων, οι οποίοι μίλησαν για τις δράσεις των θιάσων ανά την Ελλάδα, καθώς και για τη σημασία του Ιδιωματικού Θεάτρου για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των διάφορων περιοχών της Ελλάδας. Εισηγήσεις απηύθυναν ο Νικόλαος Κέφαλος (Θεατροδρόμιο Κοζάνης), ο Αντώνης Χαλκιάς (Ερασιτεχνική Ομάδα Ολύμπου Καρπάθου), ο Γιάννης Νιωτάκης (Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου), ο οποίος ανέγνωσε και την εισήγηση του εκπροσώπου του Συμιακού Θεάτρου, Μανόλη Αντώνογλου, που για απρόσμενους λόγους δεν κατάφερε να παρευρεθεί στο Συνέδριο, ο Χρόνης Σαπουντζάκης (Θεατροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης), ο Κώστας Καποδίστριας (Θέατρο τση Ζάκυνθος), ο Παναγιώτης Σκορδάς (Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «Θέσις») και, τέλος, ο Βασίλης Καββαδίας (Κερκυραϊκή Σκηνή).

Ο Πρόεδρος του Θεατροδρομίου Κοζάνης, Λύσανδρος Ρήγας, καλωσόρισε όλους όσοι βρέθηκαν στην Κοζάνη και ταξίδεψαν από τη Σύμη, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, τη Λέσβο και την Κέρκυρα για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη προσπάθεια αναγνώρισης της αξίας του Ιδιωματικού Θεάτρου που, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει της πρέπουσας αναγνώρισης. «Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική, πόσο διαδεδομένη, είναι η ενασχόληση των θεατρικών ομάδων με πρωτότυπα κείμενα που αναδεικνύουν τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Καταγράφουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις, νοοτροπίες, χαρακτήρες. Ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής μας παράδοσης που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έτυχε της αναγνώρισης που της άξιζε», σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος στις επαφές που έχει πραγματοποιήσει το Θεατροδρόμιο Κοζάνης με τους θεατρικούς φορείς ανά την Ελλάδα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για τη διερεύνηση του Ιδιωματικού Θεάτρου.

Ειδικά για το Ιδιωματικό Θέατρο στην Κοζάνη, ο Νικόλαος Κέφαλος ανέφερε πως  η πόλη έχει μία πλούσια παράδοση, τόσο στο ερασιτεχνικό όσο και στο επαγγελματικό θέατρο. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε «Σε ότι αφορά το ιδιωματικό θέατρο, η Κοζάνη είναι η μοναδική περιοχή στη Δυτική Μακεδονία όπου το θέατρο στο τοπικό ιδίωμα είναι αναπτυγμένο.  Δεν το παρατηρούμε σε άλλες περιοχές. Σε αυτό πρέπει να πούμε ότι έχει συμβάλλει πάρα πολύ η περίοδος της αποκριάς, όπου εκεί το Ιδίωμα αναζωπυρώνεται. Ωστόσο αυτό οδήγησε και σε μία μεγάλη παρεξήγηση. Να μην θεωρείται το θέατρο στο κοζανίτικο Ιδίωμα κοζανίτικο θέατρο, αλλά αποκριάτικο θέατρο. Αυτή την παρεξήγηση θέλουμε, μέσα από αυτό το Συνέδριο, να τη λύσουμε».

Στη δεύτερη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Μαρτίου, θα εισηγηθούν οι επιστήμονες  Κώστας Γεωργουσόπουλος ( Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βαρτζελιώτη Γωγώ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάργαρη Ζωή Δρ, Εντεταλμένη ερευνήτρια, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας – Ακαδημία Αθηνών, Μητράκας Κώστας, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπι-στήμιου, τίτλος διατριβής: «Το Καρναβάλι των Μακεδνών: Χώρος, Τελετουργία, Θεατρικές Διαστάσεις», Ντίνας Κώστας, Καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πούχνερ Βάλτερ, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπου-δών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μηνάς Κωστής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Καραχισαρίδης Γιάννης (Σκηνοθέτης – Αθήνα), Αντώνογλου Μανώλης (Σκηνοθέτης – Σύμη) και Χαλκιάς Αντώνης (Σκηνογράφος – Κάρπαθος), για το ιδιωματικό θέατρο στην Ιστορία και στη σύγχρονη εποχή.


'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου