Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Οι ημερομηνίες κλειδιά για τη μεταμνημονιακή εποχή

Μέσα στις επόμενες 6-7 εβδομάδες θα κριθεί το εισόδημα των συνταξιούχων για την επόμενη χρονιά, οι φορολογικοί συντελεστές του 2019 αλλά και οι… σχέσεις της Ελλάδας με τις αγορές και τους εταίρους της.


Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την «επόμενη ημέρα» η οποία θέλει από τη μια να μην περιέχει άλλες μειώσεις εισοδήματος και από την άλλη να έχει τις πρώτες ελαφρύνσεις.

Όλα αυτά δεν μπορούν να αποφασιστούν μονομερώς, τουλάχιστον όχι να διαταραχθούν οι σχέσεις με τους θεσμούς οι οποίοι από χθες ζητούν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και στην μεταμνημονιακή περίοδο που ξεκίνησε από σήμερα.

Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις παροχές που θέλει να κάνει από τη μία –πάγωμα συντάξεων, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από την άλλη προκειμένου να μην επηρεαστούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και να μην τεθούν σε κίνδυνο τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να εισπράξει η χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου ως πρώτη δόση από τα λεγόμενα ANFAs και SMPs.

3 Σεπτεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 2% ή μεγαλύτερο θα είναι αρκετό για να δώσει «φτερά» στο οικονομικό επιτελείο ώστε να διεκδικήσει και την καταβολή έκτακτου μερίσματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, και το «πάγωμα» των συντάξεων από την 1/1/2019 αλλά και τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων. Προς το παρόν, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τις λιανικές πωλήσεις και τα έσοδα του τουρισμού αλλά οι εισαγωγές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες στο δεύτερο εξάμηνο. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επενδύσεων.

7 Σεπτεμβρίου: Είναι η ημερομηνία πραγματοποίησης του πρώτου Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά –κυρίως- μετά την έξοδο της 5ης χώρας της Ευρωζώνης από τα μνημόνια. Η ατζέντα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενημερωθούν για την 1η αποστολή του μεταμνημονιακού κουαρτέτου στην Αθήνα με στόχο τον έλεγχο του προϋπολογισμού και την εκτέλεση των συμφωνηθέντων.

8 Σεπτεμβρίου: Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στη ΔΕΘ. Η προετοιμασία της ομιλίας έχει ξεκινήσει πριν από τις θερινές διακοπές με τον κύριο όγκο των εργασιών να εκτελείται από το οικονομικό επιτελείο. Το ζητούμενο είναι να περιγραφεί η επόμενη ημέρα και ειδικά τα τρία «πακέτα» παροχών: το έκτακτο μέρισμα μέσα στο 2018, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2019 και –κυρίως- το πάγωμα των συντάξεων έστω με αντάλλαγμα την μη ενεργοποίηση των λεγόμενων αντίμετρων.

10 Σεπτεμβρίου: Όπως ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και ειδικά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Πρακτικά, στο επίκεντρο θα βρεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο και θα πρέπει να αποτυπώσει από τη μια τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη να «χωρέσει» όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

01 Οκτωβρίου: Θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και πλέον να αποτυπωθούν για πρώτη φορά δημόσια τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, οι προβλέψεις του προσχεδίου θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στις τελικές καθώς μέχρι τις 16 Οκτωβρίου και θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν βάσει των διαδικασιών ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαμήνου στο οποίο έχει ήδη υπαχθεί η Ελλάδα.

05 Νοεμβρίου: Είναι το Eurogroup του συγκεκριμένου μήνα το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Θα συζητηθεί τόσο ο προϋπολογισμός και το θέμα των μέτρων και των αντίμετρων της επόμενης χρονιάς όπως επίσης και το περιεχόμενο της έκθεσης που θα συντάξουν οι θεσμοί μετά την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας. Το περιεχόμενο αυτή της έκθεσης θα κρίνει και το αν θα προχωρήσει ή όχι η εκταμίευση της πρώτης δόσης με τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs ύψους 600 εκατ. ευρώ.



thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου