Για την κυβέρνηση, η απόκρουση των ακραίων νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων (σ.σ. αν και έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για την περικοπή) εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα, εκτιμώντας πως δημοσιονομικά το μέτρο δεν είναι αναγκαίο.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων που κρίνουν πως στη μεταμνημονιακή Ελλάδα «υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος» για τη μη εφαρμογή του μέτρου.
Δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε (Real FM) ότι «υποστηρίξαμε και στην 2η αξιολόγηση ότι το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι πολύ ισχυρό και δεν υπάρχει πρόβλημα δημοσιονομικής ισορροπίας ούτε πρόβλημα βιωσιμότητάς του στο μέλλον. Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2019 ο οποίος θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβρη. Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει, ειλικρινά, ό,τι περνά από το χέρι της για την υποστήριξη των συνταξιούχων, όπως με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών εισφορών υγείας στα τέλη του 2017 και τη διανομή μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους».
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δηλώσεις του (Real FM) τόνισε πως είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (περικοπές) για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019, δεν είναι αναγκαία. «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις σε σχέση με το ζήτημα των συντάξεων» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισε (Πρακτορείο Fm) πως είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση που προβλέπεται από 1/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για να παρθεί πίσω το μέτρα, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, είπε (Στο Κόκκινο) ότι «αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτίμησε (Θέμα 104,6) ότι δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, διότι δεν αποτελούν θεσμική μεταρρύθμιση και δεν χρειάζεται η περικοπή, ενώ άφησε αιχμές και για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Εμείς έχουμε συμφωνήσει και θα το σεβαστούμε κάτα γράμμα να μην αποκλίνουμε από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε επιτυχώς από το τριετές πρόγραμμα στήριξης το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015 όμως ο δρόμος για την επιστροφή στην «κανονικότητα» παραμένει μακρύς. Στις 10 Σεπτεμβρίου η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου