Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

8 τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη σου

Γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή διατροφή μπορεί να σου χαρίσει καλή υγεία και να βελτιώσει τόσο την ευεξία, όσο και την ενέργεια, την καλή λειτουργία του οργανισμού σου αλλά και το βάρος σου. Γνώριζες όμως πως μπορεί, εκτός όλων αυτών, να βελτιώσει και τη μνήμη σου;

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8 Ρίχτερ, 3 Χλμ. ΝΑ της Έδεσσας, κοντά στην Σκύδρα – Αισθητή και στην Κοζάνη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8 Ρίχτερ, 6 Χλμ. ΝΝΑ της Έδεσσας, κοντά στην Σκύδρα, σημειώθηκε στις 3:11 ξημερώματα Κυριακής. Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ κι έγινε αισθητή και σε κάποιες περιοχές της Εορδαίας αλλά και της Κοζάνης.

Aρχή της Ινδίκτου - για όσους πιστεύουν- πρωτοχρονιά δηλαδή...

Την 1η Σεπτεμβρίου οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν indictio (= ινδικτιώνα). Η λέξη αποδόθηκε στα ελληνικά με τον όρο επινέμησις και σημαίνει κατανομή των φόρων.
 Ινδικτιώνα δεν σημαίνει μόνο κατανομή των φόρων, αλλά είναι και ένας τρόπος υπολογισμού του χρόνου για την εκκλησιαστική χρονολόγηση.
Η κάθε ινδικτιώνα αποτελεί έναν κύκλο δεκαπέντε χρόνων.
 Σε τι αντιστοιχεί αυτός ο κύκλος; Δεν συμφωνεί με τους κύκλους του Ηλίου, ούτε με τους κύκλους της Σελήνης.

Γιατί λοιπόν μετρούν το χρόνο ανά δέκα πέντε;
Το ερώτημα αυτό απασχόλησε, φαίνεται και τους εκκλησιαστικούς ερμηνευτές.

Κοζάνη: Γεύση από τα καλοκαίρια μιας άλλης εποχής...

Γεύση από το καλοκαίρι που φεύγει… 

«Το απόλυτο γλύκισμα του δρόμου ήταν το παγωτό. Πανηγύρι γινόταν στη γειτονιά όταν ακουγόταν η φωνή του παγωτατζή, «κασσάααατου παγουτό!!» να διαλαλεί το εμπόρευμά του: χωνάκι βανίλια, σοκολάτα ή φράουλα, ξυλάκι άσπρο ή σοκολάτα, κυπελλάκι με όποια γεύση προτιμούσες και αργότερα «σαντουίτς», με δυο τετράγωνα μπισκότα και παγωτό στη μέση.

Καλό μήνα! 1η Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και το Φθινόπωρο πλησιάζει. Πριν ευχηθείτε "Καλό μήνα", δείτε από πού πήρε το όνομα του ο μήνας αυτός.