Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τι τα θέλεις τα πτυχία που οδηγούν στην ανεργία;


Πέρασαν τα καλύτερα χρόνια τους διαβάζοντας και μελετώντας σκληρά, έκαναν σχέδια για το μέλλον και πίστεψαν ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο τους αποτελούσε το καλύτερο εφόδιο για τη μετέπειτα επαγγελματική καταξίωσή τους.

Γρήγορα όμως διαπίστωσαν πως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα φοιτητικά όνειρα απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα, αφού έξω από τα πανεπιστήμια παραμονεύει ο άγριος εφιάλτης της ανεργίας, που πλέον έχει βάλει στο στόχαστρο όσες είναι νέες, όμορφες και σπουδαγμένες!

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για το β' τρίμηνο της χρονιάς ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 800.000 και άγγιξε τις 810.821, αριθμό-ρεκόρ που προκαλεί ίλιγγο και απελπισία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 16,3%, έναντι 15,9% του προηγούμενου τριμήνου και 11,8% του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.

Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε στο 20% και παρουσιάζεται σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών, που ανέρχεται στο 13,7%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις νέες γυναίκες ηλικίας δεκαπέντε έως είκοσι εννέα ετών, που φθάνει στο 38,3%!

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως στο β' τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 36,5% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2010!

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, από το σύνολο των ανέργων το 90,1% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς το 50,2% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 42,1% δεν θα έλεγε όχι σε μια θέση μερικής απασχόλησης.

Στην περιφέρεια το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 23,1%, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου αγγίζει το 20,7%. Αντίθετα, λλίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα, αφού το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 13,1% και στην Κρήτη με 13,4%.


Τέλος, το 73% των ξένων υπηκόων που ζουν στη χώρα είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό που είναι αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο ανέρχεται σε 51,8%.

Τάσεις φυγής και βλέψεις για Δημόσιο έχουν οι νέες γυναίκες

Την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας σκαρφαλώνουν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, με τις αξιόλογες θέσεις εργασίας να μοιάζουν πλέον με τον πρώτο αριθμό του… λαχείου, οι νέες γυναίκες εξακολουθούν να χαμογελούν και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ δηλώνουν στην «Espresso της Κυριακής» πως είναι έτοιμες να αρπάξουν την ευκαιρία από… τα μαλλιά, όταν και όποτε τους παρουσιαστεί.

«Θα δώσω στο ΑΣΕΠ»

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ: Τον διορισμό της στο Δημόσιο μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ βλέπει ως μόνη προοπτική για το μέλλον της η Αννα-Μαρία, η οποία σε έναν χρόνο θα έχει στα χέρια της το πολυπόθητο πτυχίο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΤΕΙ Καβάλας: «Σπουδάζω και ζω με τα λεφτά που μου στέλνουν οι δικοί μου, αλλά σε έναν χρόνο η ονειρεμένη φοιτητική περίοδος θα λάβει τέλος» μας λέει η 21χρονη φοιτήτρια και συμπληρώνει: «Οσοι ψάχνουν για εργασία γνωρίζουν καλά πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι δουλειές δυσεύρετες. Είμαι απόλυτα προετοιμασμένη για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσω. Γι' αυτό σκοπεύω να δώσω εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και να προσπαθήσω να διορισθώ στο Δημόσιο. Πιστεύω ότι, παρά τις όποιες αλλαγές και περικοπές στους μισθούς, το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή προοπτική ειδικά για τις γυναίκες».

«Μακριά από την Αθήνα»

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ: Γνωρίζει πως η εύρεση εργασίας είναι μια καθόλα δύσκολη υπόθεση, αλλά επιμένει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και χαμόγελο. Ο λόγος για την 22χρονη Μαργαρίτα Μπινιάρη, η οποία έχει σπουδάσει Αθλητικό Management στη Σπάρτη και αυτήν την περίοδο κάνει την πρακτική της εξάσκηση στο γυμναστήριο του δήμου Νέας Ιωνίας.
«Μόλις τελείωσα τις σπουδές μου και ξέρω καλά ότι είναι απίστευτα δύσκολο να βρω δουλειά» δηλώνει η Μαργαρίτα και τονίζει πως «όταν σπούδαζα στην επαρχία, συνειδητοποίησα ότι η ζωή στην Αθήνα είναι πιο σκληρή και γεμάτη άγχος, ειδικά για τους νέους που έχουν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι καλύτερα. Δεν θα είχα πρόβλημα να δουλέψω μακριά από την Αθήνα. Αν παρουσιαζόταν μια καλή ευκαιρία με προοπτικές εξέλιξης, τότε θα έκανα το βήμα και θα μετακόμιζα στην επαρχία. Προσωπικά δεν με τρομάζουν οι προκλήσεις, αφού έχω μάθει να παλεύω, να διεκδικώ και να μη φοβάμαι τα εμπόδια. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ακούω ολοένα και περισσότερους συνομήλικους μου που λένε ότι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία. Αγαπώ την Ελλάδα και δεν φεύγω με τίποτα! Ο,τι κι αν γίνει, θα συνεχίσω να χαμογελάω και πάντα θα προσπαθώ για το καλύτερο».

«Δεν πάω στα κέντρα»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ: Είναι είκοσι τριών ετών, κατάγεται από τη Χαλκίδα και σπουδάζει στο τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Καβάλας. Μας εκμυστηρεύεται ότι ψάχνει για δουλειά από τον Απρίλιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κάτι αξιόλογο. «Δεν θα εργαζόμουν ποτέ σε καφετέρια, αλλά ούτε και σε κάποιο νυχτερινό κέντρο. Ψάχνω για δουλειά εδώ και πέντε μήνες και οι μοναδικές διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν είναι σε κέντρα διασκέδασης. Πριν από λίγο καιρό, βρήκα κάτι αρκετά ενδιαφέρον και μάλιστα δεν πήγα διακοπές, επειδή μου είπαν ότι θα με ειδοποιήσουν. Φυσικά δεν με πήραν ποτέ τηλέφωνο και ακόμη… περιμένω. Τώρα σκέφτομαι να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο και να διεκδικήσω κάτι καλύτερο. Πάντως, θα εξακολουθήσω να ψάχνω για μια εργασία, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα».

«Επιστρέφω στην Κω»

ΑΡΧΟΝΤΙΑ: «Ζόρικη» χαρακτηρίζει τη διαδικασία εύρεσης εργασίας η 24χρονη που βρίσκεται στον έκτο χρόνο των σπουδών της ως χημικός-βιολόγος. Η ίδια μας λέει χαρακτηριστικά:
«Τόσα χρόνια συντηρούμαι με τα χρήματα που μου στέλνει η οικογένειά μου. Παλαιότερα, ζούσα πιο άνετα και δεν είχα οικονομικό πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα όμως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οταν τελειώσω και πάρω το πτυχίο μου, θα επιστρέψω στην Κω, από όπου κατάγομαι. Εκεί θα ψάξω για δουλειά σε κάποιο φροντιστήριο. Η ζωή στην περιφέρεια είναι πιο ποιοτική και πιο όμορφη. Επιπλέον, στα νησιά είναι πιο εύκολο να βρεις δουλειά και να ζήσεις με λιγότερα χρήματα».

«Φεύγω για Αγγλία»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Ετοιμη να μεταναστεύσει στην Αγγλία προκειμένου να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον δηλώνει η 27χρονη Χριστίνα Στεφανίδου, η οποία έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό της. «Μέχρι πριν από λίγο καιρό εργαζόμουν σε ένα ασφαλιστικό γραφείο, αλλά παραιτήθηκα γιατί η δουλειά δεν με κάλυπτε. Αυτήν την περίοδο δεν εργάζομαι πουθενά και ψάχνομαι μήπως βρω κάτι ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα είναι… σκούρα! Αν δεν βρω κάτι αξιόλογο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, τότε… κουνάω μαντίλι και φεύγω για Αγγλία. Εκεί άλλωστε βρίσκεται και ο αδελφός μου, που έφυγε πριν από μένα και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τις εργασιακές συνθήκες που έχει συναντήσει».


inews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου