Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταφορά της μονής Τορνικίου.



Ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, η ολόσωμη μεταφορά της μονής Τορνικίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!
Η Μονή Παναγίας Τορνικίου βρίσκεται στη νέα της θέση πάνω στο λόφο από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 15:07μμ




Έχει «διανύσει» 127 και «σκαρφάλωσε» 27 μέτρα ψηλότερα από το σημείο όπου βρισκόταν , ωστόσο το μοναστήρι της Παναγίας Τορνικίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών, όπως συμβαίνει εδώ και εννέα αιώνες.

Η λύση της «μεταφοράς» του ιστορικού μοναστηριού, που φιλοξενεί σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα, ξεκίνησε πριν από μία εικοσαετία, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του φράγματος του Ιλαρίωνα στην περιοχή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος βύθισής του από τα νερά της τεχνητής λίμνης.


Πριν από δέκα χρόνια, η ΔΕΗ και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμφωνούσαν στην επιχείρηση μεταφοράς του μοναστηριού -συνολικού βάρους 300 τόνων- και ανακοίνωναν ότι η μεταφορά θα ξεκινούσε την επόμενη χρονιά. Μετά από περιπέτειες, το έργο «ξεκλείδωσε» και η μεταφορά του μοναστηριού ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου.
Η προετοιμασία είχε αρχίσει ένα μήνα πριν, με την αποκόλληση του ναού από το έδαφος και τη μεταφορά του σε ράγες, όπως προέβλεπε η μελέτη του επιβλέποντος του έργου, αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ.

Το εγχείρημα

Η μεταφορά ολόκληρου κτιρίου δεν είναι πρωτόγνωρη ούτε για την Ελλάδα ούτε για το γραφείο του κ. Κορρέ, το οποίο «υπέγραψε» μεταφορές εκκλησιών και κτιρίων, όπως εκείνη στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης πριν από μία εξαετία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μεταφορά και αναρρίχηση μαζί, καθώς το μοναστήρι επρόκειτο να μεταφερθεί σε λόφο.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μία γιγαντιαία μεταλλική κατασκευή βάρους 50 τόνων, η οποία «τύλιξε» το μοναστήρι για την ασφαλή μεταφορά του στις ράγες.
Μέριμνα υπήρξε και για τη διάσωση των τοιχογραφιών, ενώ ορισμένα τμήματα του μοναστηριού απομακρύνθηκαν και θα συναρμολογηθούν εκ νέου στην ίδια θέση και με τα ίδια υλικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοπική μητρόπολη Γρεβενών και Δεσκάτης εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κανείς αρμόδιος δεν ενημέρωσε σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς του μοναστηριού, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της. Σημειώνεται ότι η μητρόπολη δεν έχει αντίρρηση για το έργο.
Το μοναστήρι της Παναγίας Τορνικίου θα επισκεφτεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη μητρόπολη Γρεβενών στις 23-26 Σεπτεμβρίου.

Το φράγμα

Το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα, με την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να παράγει 413 GWH ενέργειας το χρόνο. Επιπλέον θα υποστηρίξει τις ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και τις ανάγκες άρδευσης των πεδιάδων Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης. Τοπικά με τη δημιουργία της λίμνης εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής και τουριστικά οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών. Η ΔΕΗ είναι χρηματοδότης του έργου, με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, ενώ ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου