Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κόντρα για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης

Στα 60εκ ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός και στα 70εκ ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης, που συζητήθηκε την Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

 Αισιόδοξος πως το 2012 θα είναι μια καλύτερη για τη χρονιά για το Δήμο εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, για διαχείριση μιζέριας έκανε λόγο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Aννα Νανοπούλου.

 Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κοζάνης ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκαν έχουν πολλές ελλείψεις, οι οποίες όμως δεν οφείλονται στις υπηρεσίες, καθώς στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται το κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, οι πόροι από τον ΘΗΣΕΑ (πόροι του ΕΣΠΑ) και τα δύο προγράμματα για την απασχόληση.
  «Αν συνυπολογίσουμε πως επιτέλους άρχισε κάτι να κινείται στο ΕΣΠΑ, με κάποια έργα να έχουν ενεργοποιηθεί αλλά τα περισσότερα να ξεκινούν το 2012, υπάρχει αισιοδοξία πως η οικονομική δραστηριότητα του Δήμου το 2012 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από του 2011».

 Ο κ. Μαλούτας στη εισήγηση του τόνισε επίσης πως «όλοι μαζί πήραμε σκληρές αποφάσεις για να περιορίσουμε το λειτουργικό μας κόστος περικόπτοντας δαπάνες ,περιορίζοντας την αυτεπιστασία αυστηρά στα ύψη των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων, αναδιατάσσοντας το προσωπικό μας, ελέγχοντας εξ’ αρχής πολλά στοιχεία κόστους, επιμερίζοντας το κόστος χρήσης διαφόρων εγκαταστάσεων του δήμου και στους χρήστες .Πήραμε αποφάσεις δύσκολες , αποφάσεις όμως αναγκαίες για τη συνέχιση της πορείας μας» ενώ έκανε λόγο και για Κασσάνδρες σημειώνοντας πως «από την πορεία δεν έλειπαν βέβαια και οι Κασσάνδρες, που εκμεταλλευόμενες την άγνοια και τις αντιαυτοδιοικητικές επιλογές υπουργών, χρησιμοποιώντας μισές αλήθειες, προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους πολίτες κινδυνολογώντας και ανεβάζοντας τις υποχρεώσεις του Δήμου σε δυσθεώρητα ύψη, προεξοφλώντας την αδυναμία λειτουργίας του. Κασσάνδρες που δεν έχαναν την ευκαιρία να ταυτιστούν με τις εκάστοτε επιλογές του κεντρικού κράτους αγνοώντας επιδεικτικά τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και του τόπου τους».

 Για ελλειμματικό προϋπολογισμό έκανε λόγο η κα Νανοπούλου. «Ο προϋπολογισμός είναι ακόμη μια φορά ελλειμματικός και μάλιστα κατά πολλά εκατομμύρια και τελείως πλασματικά εμφανίζεται ισοσκελισμένος, με την έννοια πως στα έσοδα μπαίνει δάνειο 15εκ ευρώ και έσοδα που δεν θα εισπραχτούν, μόνο για να ισοσκελιστεί» και πρόσθεσε πως «οι πολίτες βλέπουν πως από την ώρα που ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή, είναι μια διαχείριση μιζέριας και χρεών ,δεν έχει αποδώσει ούτε το ελάχιστο έργο».

 Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Μητσιάκος τόνισε από την πλευρά του πως «δυστυχώς ο Δήμος δεν πηγαίνει ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση η οποία θέλει να περάσει πνεύμα ραγιαδισμού, πως δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν το αποδεχόμαστε αυτό».

 Τέλος ο Λευτέρης Ιωαννίδης της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη τόπος να ζεις» αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια. «Ο Δήμος χρειάζεται κάτι που δεν κάνει ο Δήμος Κοζάνης και αυτό είναι ο σχεδιασμός. ¸χουμε καταθέσει μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο την πρόταση μας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικά έργα. Προτείνουμε αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού, ένα νέο χωροταξικό, μια κυκλοφοριακή μελέτη». Για το προϋπολογισμό σημείωσε πως είναι ελλειμματικός και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.


xronos-kozanis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου