Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

21 δάδες διατρέχουν την ιστορία της Ολυμπιάδας

Διοργάνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών

 Μία σημαντική έκθεση αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου στη νέα πτέρυγα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

 Πρόκειται για την έκθεση δαδών όλων των Ολυμπιάδων από το 1936 έως το 2008, για την οποία παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, οι Αθανάσιος Κριτσινέλης, συλλέκτης, Γιώργος Χαραλαμπίδης πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Τσαουσίδης, πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής», Αγγέλης Πολυνείκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών και η Αναστασία Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ.

Η έκθεση διοργανώνεται από το ΤΕΙ και το σύλλογο αιμοδοτών, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, υπό την επιμέλεια του συλλέκτη Α. Κριτσινέλη. Περιέχει συνολικά 21 δάδες, εκ των οποίων οι 17 είναι Ολυμπιακές. Εκτίθεται επίσης και μία δάδα που σχεδίασε το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η συγκεκριμένη δάδα ήρθε πρώτη σε διαγωνισμό που διενεργήθηκε στο ΤΕΙ, ανάμεσα από 8 συνολικά δάδες που σχεδίασαν φοιτητές του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού. Σχεδιάστρια είναι η φοιτήτρια Μαρία Κοκκινοπούλου. Το χαρακτηριστικό της δάδας είναι τρεις σταγόνες αίματος, αναδεικνύοντας την κοινωνική προσφορά της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι φτιαγμένη από μέταλλο και ξύλο με ένα κύλινδρο στο κέντρο.
Υπάρχει επίσης συνεργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, εξέδωσε ένα dvd με θέμα «Η Ιστορία των Ολυμπιακών Δαδών 1936-2008, μέσα από το Λόγο του Συλλέκτη του Α. Κριτσινέλλη», με το οποίο ενημερώνονται οι επισκέπτες της έκθεσης.

Σχετικά με την έκθεση, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης, σημείωσε: Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα πέντε χρόνων από την ίδρυσή του, και με την ευγενική χορηγία του συλλέκτη κ. Αθανασίου Κριτσινέλη φιλοξενεί, στη Νέα πτέρυγα του Ιστορικού – Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης, την έκθεση των Ολυμπιακών Δαδών από το 1936 ως το 2008.
 Η έκθεση στοχεύει στη γνωριμία του κοινού με το θεσμό της λαμπαδηδρομίας μέσα από μια έντονα βιωματική εμπειρία με σαφή εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Βασικός στόχος είναι η αντίστιξη του χθες με το σήμερα.
Oι Ολυμπιακές φλόγες ενώνουν και φωτίζουν τη νόηση του ανθρώπου. Συνδέουν αξιοθαύμαστα την παγκόσμια νεολαία.
 Η προώθηση του αθλητικού ιδεώδους στοχεύει στη θετικά εξελικτική πορεία της κοινοτικής συνείδησης και αλληλεγγύης με έντονη την επιθυμία για συνένωση των λαών και διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο.
 Οι Ολυμπιακές δάδες μεταλαμπαδεύουν τις αξίες της συνεργασίας, του «ευ αγωνίζεσθαι», της ισότητας και του ανθρώπινου μέτρου. Οι λαμπαδηδρόμοι κρατούν τη λαμπάδα τους μοναδικό κειμήλιο, κληρονομιά των υψηλών ιδεών στους απογόνους τους».

Ο συλλέκτης Α. Κριτσινέλης αναφερόμενος στη φιλοσοφία της Ολυμπιακής Φλόγας, υπογράμμισε: «Χιλιάδες χρόνια πριν, η δυνατή Ελληνική γη και το καθαρό ελληνικό μυαλό, κάτω από τον λαμπρό ήλιο της Ελλάδας γέννησαν την ιδέα του Ολυμπισμού, της ευγενούς άμιλλας, του άδολου συναγωνισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης, όπου ταπεινοί και ευγενείς συναγωνίζονται με το πνεύμα της θέλησης, την πίστη, την επιμονή.
Η φλόγα της άμιλλας δεν έχει σαν στόχο την με την κάθε τρόπο νίκη, αλλά τη νίκη που θα είναι βασισμένη στο ήθος και εδραιωμένη σε βάση ιδανικών.
 Η περηφάνια σμίγει με τη δύναμη, το πνεύμα, το κάλλος για να δώσει έναν μεγάλο καρπό στον κόσμο: Την ισότητα και την Αδελφοσύνη. Βραβείο του νικητή! Ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο σοφίας, ομόνοιας και ευγένειας.
 Όλα αυτά είναι ιδανικά, είναι το Ολυμπιακό Πνεύμα, είναι οι Πανανθρώπινες και Πανάρχαιες ελληνικές αξίες, σύμβολο των οποίων είναι η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία αναμμένη στο Στάδιο των Αγώνων υπενθυμίζει σε όλους τις ηθικές τους υποχρεώσεις, αυτές που οι Αρχαίοι Έλληνες άφησαν κληρονομιά στην Ανθρωπότητα.
Η Ολυμπιακή Φλόγα δεν είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο. Η Φλόγα στο διάβα της από την Ολυμπία έως το Στάδιο των Αγώνων δίνει δύναμη, κουράγιο, χαρά, περηφάνια και προετοιμάζει τον κόσμο για το μεγάλο γεγονός των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων».

Στο μεταξύ, πριν από την επίσημη έναρξη, άρχισαν να επισκέπτονται την έκθεση σχολεία της περιοχής.
Μέχρι τώρα την επισκέφτηκαν το 11ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης, το 1ο γυμνάσιο Κοζάνης, το 6ο νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας και το 6ο γυμνάσιο Κοζάνης.
Στο μεταξύ, σε συνεργασία του ΤΕΙ με την Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται να γίνουν οργανωμένες επισκέψεις πολλών σχολείων απ’ όλη την περιφέρεια.

 Η έκθεση λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου, 
δηλαδή 8.30 – 2 το πρωί και 5.30 – 8.30 το απόγευμα.

πτολεμαιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου