Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Κρύβει τσουνάμι ο Θερμαϊκός Κόλπος


Σύμφωνα με έρευνα γερμανού επιστήμονα που παρουσιάστηκε χθες στις ΗΠΑ

Ενα τσουνάμι σαν κι εκείνο που κατέστρεψε τον περσικό στόλο στην Ποτίδαια το 479 π.Χ. θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί ξανά στο Θερμαϊκό Κόλπο, υποστηρίζει γερμανός καθηγητής Γεωλογίας.
Ο Κλάους Ράιχερτερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν, πραγματοποίησε μαζί με έλληνες συναδέλφους του, τον καθηγητή Δημήτριο Παπανικολάου από το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον επίκουρο καθηγητή Γιάννη Παπανικολάου από το Εργαστήριο Ορυκτολογίας - Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτεταμένες έρευνες από το 2007 στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού.΄
Ενα από τα πρώτα βασικά συμπεράσματα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν αποθέσεις από τσουνάμι, ένα εκ των οποίων πιθανότατα αντιστοιχεί σε αυτό που ανέφερε ο Ηρόδοτος ότι συνέβη τον χειμώνα του 479 π.Χ. στην Ποτίδαια, στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας παρουσιάστηκαν χθες από τον δρα Ράιχερτερ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας στην Καλιφόρνια και όπως ο ίδιος είπε - σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων - ο κίνδυνος για τσουνάμι στη Βόρεια Ελλάδα είναι υπαρκτός και ίσως υποτιμημένος καθώς τα προηγούμενα 5.000 χρόνια είχαν καταγραφεί στη συγκεκριμένη περιοχή τέτοια φαινόμενα.
Κατά την άποψή του, η βορειοανατολική ακτογραμμή της χώρας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επικίνδυνων για τσουνάμι περιοχών, με εκτιμώμενο ύψος κύματος 3 έως 5 μέτρα. Οι έλληνες και ξένοι επιστήμονες συνέλεξαν περίπου 250 μέτρα πυρήνων έπειτα από επιφανειακές γεωτρήσεις (βάθους έως 11 μέτρων) από 31 διαφορετικές τοποθεσίες, ενώ η έρευνα είναι ακόμα υπό εξέλιξη. Τα δείγματα αναλύθηκαν και περιγράφηκαν επί τόπου ενώ επιλεγμένοι κλειστοί πυρήνες κρατήθηκαν για περαιτέρω μελέτη και ανάλυση στα εργαστήρια.
Φαινόμενο τσουνάμι είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος και σε αυτό απέδωσε την καταστροφή των πλοίων των Περσών που είχαν επιτεθεί στην Ποτίδαια. Το ασυνήθιστο φαινόμενο είχε αποδοθεί στον θυμό του Ποσειδώνα που τιμώρησε με αυτόν τον τρόπο τους Πέρσες. Οι πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν την περιγραφή του Ηρόδοτου και πιθανότατα αποτελεί και την αρχαιότερη περιγραφή τσουνάμι στην Ιστορία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Δημήτριος Παπανικολάου που μετείχε στις έρευνες, η πηγή του τσουνάμι που περιέγραψε ο Ηρόδοτος βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, σε ένα μεγάλο υποθαλάσσιο ρήγμα. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία απολήγει το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει ισχυρό σεισμό, όμως ακόμη δεν είναι σαφές αν το τσουνάμι προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή από υποθαλάσσια κατολίσθηση μεγάλης έκτασης.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου