«Το πρόβλημα με τα έγκοιλα έχει λυθεί»
Η σημερινή πρυτανική αρχή συμπληρώνει τη μισή θητεία της και κάνοντας ένα μικρό απολογισμό του ιδρύματος, ο αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του ΕΛΚΕ Γιώργος Μαρνέλλος, τόνισε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα πως προχωράει το κατασκευαστικό μέρος της Πανεπιστημιούπολης , μετά το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί με τα έγκοιλα στο υπέδαφος. «Τα προβλήματα που είχαν προκύψει, λόγω των εγκοίλων που είχαν βρεθεί, αντιμετωπίζονται, ενώ σήμερα οι πρυτανικές αρχές πραγματοποιούν επίσκεψη στο εργοτάξιο. Το πρόβλημα έχει λυθεί , αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς, το Πανεπιστήμιο, η περιφέρεια, οι ανάδοχοι, προχωρούν και μάλιστα αυτή τη στιγμή ξεκινάνε τα δύο από τα τρία κτίρια, το κτήριο διοίκησης και το πρώτο κτήριο εκπαίδευσης». Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προφανώς σημειώθηκε καθυστέρηση, κάτι που εντοπίστηκε και στην απορρόφηση του κονδυλίου, αλλά το έργο θα εξελιχθεί ομαλά. Ο ανάδοχος προέρχεται από την περιοχή και στην δύσκολη κατάσταση που προέκυψε, είχε πολύ καλή διάθεση, φτιάχνοντας ένα ασφαλές έργο που «θα μείνει στην ιστορία και θα το έχουν οι επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά. Για το χρονοδιάγραμμα του έργου, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο χειμώνας στην Κοζάνη, όμως η ελπίδα των πρυτανικών αρχών είναι η καθυστέρηση που σημειώθηκε να είναι μικρή.
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Εντωμεταξύ, το Πανεπιστήμιο αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα, καταθέτοντας προτάσεις αξιόλογες που χρηματοδοτούνται. Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα: «Ερευνώ, δημιουργώ , καινοτομώ», μια πρόσκληση που βρήκε αρχές της χρονιάς και ήταν πολύ ανταγωνιστική, αφού κατατέθηκαν 2000 προτάσεις με συμπράξεις του ερευνητικού τομέα με επιχειρήσεις, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από τις 20 προτάσεις που κατέθεσε , οι 7 πέρασαν και βαίνουν προς χρηματοδότηση και βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης. Η σημαντική αυτή επιτυχία έρχεται να προστεθεί στο αξιόλογο ερευνητικό έργο του ιδρύματος έχει επίδραση στην παγκόσμια κοινότητα και τα νούμερα του ήταν τα καλύτερα σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Επίσης το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στην καλύτερη 50αδα συναφών τμημάτων στην κόσμο! Επίσης, ο πρύτανης σε συνεργασία με το Μετσόβειο και το ΑΠΘ θα ασχοληθούν με το αυτοκίνητο του μέλλοντος.
Συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για καινοτόμες δράσεις!
Επίσης, υπήρξε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις: Με επιχείρηση στη Φλώρινα που θέλει να κατασκευάσει δεξαμενές με ανθρακονήματα που θα αποθηκεύουν φυσικό αέριο. Επίσης, πέρασε η χρήση drones για τις καλλιέργειες, σε συνεργασία με το συνεταιρισμό του Βελβεντού. Ένα άλλο παράδειγμα είναι με εταιρεία της περιοχής που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά, ενώ υπάρχει συνεργασία και με τη ΔΕΗ για τη χρήση του καύσιμου πιο καθαρά και πιο αποδοτικά.
Έρευνα στην καινοτόμα τεχνολογία υδρογόνου!
Ο κ. Μαρνέλλος ερευνά τη χρήση υδρογόνου , μια τεχνολογία που υφίσταται , ενώ σημαντικότατες εταιρείες οχημάτων έχουν ήδη βγάλει αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο. Η Ε.Ε. θέλει να ταιριάξει την αγορά με τα προϊόντα που έχουν βγει , με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνη ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν . Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας οδικός χάρτης για το πως εφαρμόζονται οι τεχνολογίες υδρογόνου , ως πιο αποδοτικές και φιλικές στο περιβάλλον. Το υδρογόνο μπορεί να μπει τμηματικά σε ποσοστό 5-10% στον ενεργειακό χάρτη. Η εν λόγω καινοτόμα έρευνα θα φέρει τον πρώτο πόλο στην Ελλάδα, που θα εφαρμόζει την τεχνολογία, λχ. στον οδοκαθαρισμό με αθόρυβα και μη ρυπογόνα αυτοκίνητα. Επίσης, η λυματολάσπη που οδηγείται στη Βέροια, μπορεί να εκμεταλλευτεί παράγοντας ενέργεια.
Αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου
Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αλλάζει τα όργανα του ιδρύματος. Σε αυτό το διάστημα το Πανεπιστήμιο έχει αναδιοργανώσει το ίδρυμα σε ποσοστό 60-70%, αλλάζοντας τις συνθέσεις των οργάνων, ώστε 1/1/2018 να είναι καθ’ όλα έτοιμο, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τα τμήματα . Η ευχή του ίδιου είναι και η νέα σύγκλητος να δώσει τις γνώσεις και προς τις νέες επιχειρήσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και στην ευρύτερη αγορά.
Ανοιχτοί στις συνεργασίες με ΤΕΙ
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις του υπουργείου να συγχωνευθούν σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο κ. Μαρνέλλος δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία όχι μόνο με το ΤΕΙ αλλά ευρύτερα. «Στην Ευρώπη υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρεται σε μείωση του αριθμού των ιδρυμάτων, ενώ ζήτημα είναι και με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ που πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται με μηχανικούς πανεπιστημίων. Εμείς είμαστε ανοιχτοί αλλά θέλουμε άβατους όρους: Να μη μειωθεί η αξία του διπλώματος στους φοιτητές μας και να διατηρηθεί η ακαδημαϊκότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας που διατηρήθηκε στο πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο υπουργός μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να βγάλει ένα πλαίσιο ένταξης τμημάτων των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. «Τα κριτήρια πρέπει να είναι ενιαία σε όλη τη χώρα», είπε κλείνοντας, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλη την Ελλάδα ώστε να μην είναι η Δυτική Μακεδονία το μοναδικό παράδειγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου